Tuesday, August 9, 2011

char keow teow recipe

from a friend of mine that knows how to cook good foods.

Bahan-bahan
Udang
Bawang putih (ditumbuk)
Cili kisar
Telur
Taugeh
Kucai
Kicap manis (agak2 1 senduk)
Kicap pekat (agak2 1 senduk)
Sos tiram (agak2 1 senduk)
Gula
Garam

Cara-cara
Kuah
1. Udang dibuang kepala dan ekor. Rebus udang bersama kepala dan kulit + garam sampai mendidih. Asingkan udang, teruskan masak.
2. Keluarkan kulit udang, buat kuah. Campur air udang + kicap manis + kicap pekat + sos tiram + garam + gula. Masak sampai mendidih.

Tumis
1. Tumis bawang putih, masuk 1 sudu cili kisar, masak smpai naik minyak.
2. Masuk udang, kacau. Masuk taugeh + kucai + kuey teow
3. Masuk kuah dalam 1 setengah senduk, sampai mendidih
4. Masuk telur, kacau sekejap, terus tutup api.

No comments:

Post a Comment