Monday, August 8, 2011

Bubur Pulut Hitam



Fasting month and I becoming a typical housewife with a new house and ethusiastic of cooking (hopefully not only hangat2 taik ayam). Pity hubby, he likes to eat bubur and always end up the bubur are basi. As a caring wife, I feel obliged to make him feel happy and fulfill his need. I end up browsing for the resepi of bubur pulut hitam. It is so simple that I proceed to buy ingredients to try to cook it.


Resepi Bubur Pulut Hitam
3 cawan beras pulut ( direbus dengan secukup air hingga lembut dan pekat)
3/4 cawan gula ( boleh tambah atau kurang ikut kemanisan yang di inginkan)
1 cawan susu cair

Cara penyediaannya
1. Satukan beras pulut yang telah direbus hingga lembut, susu cair dan gula.
2. Kacau dan masak hingga rata kemudian sesuaikan rasa dan angkat.

Untuk Kuah Santan.
1/2 biji kelapa parut
2 cawan air panas suam
secubit garam

Cara penyediaannya
1. Satukan dan kisar kelapa parut dan air suam di dalam blender.
2. Perah dan ambil pati santannya.
3. Hidangkan bersama bubur pulut hitam tadi

No comments:

Post a Comment