Sunday, July 20, 2014

Roti jala without acuan

taken from http://khairulabdullah.com/resepi-mudah-roti-jala-tanpa-acuan/#more-2603

See the video nak buat acuan using mineral water, tebuk using paku yang dipanaskan and cucuk di atas penutup botol.

My Review: Best. dah test. the roti jala was soo yummy and rasa lemak susu. The botol kene tebuk bigger whole as my paku might be small. Nak cuba lagi as nak buat jala need a lot of practise. Cooking is consider as an art. Need to sharpen my menjala.


Roti Jala

Bahan-bahan:

  • 150gm atau 1 cawan tepung gandum
  • 1biji telur.
  • 75ml air
  • 75ml susu segar atau boleh digantikan dengan santan
  • 3 sudu mentega cair
  • Secubit garam
  • Secubit serbuk kunyit / atau pewarna kuning

Cara Membuat:

  1. Masukkan susu, air, telur, garam dan kunyit atau pewarna berseta mentega cair tadi ke dalam blender dan blend seketika dan kemudian masukkan tepung dan blend lagi sehingga sebati. Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam acuan. Boleh gunakan botol minuman air mineral yg ditebuk penutupnya.
  2. Panaskan kuali leper, atau non stick pan dan letakkan sedikit minyak
  3. Kiraikan di atas kuali leper. Apabila roti kelihatan kekuningan dan agak garing boleh gulungdan hidangkan.

No comments:

Post a Comment