Monday, June 11, 2018

Biskut tart nenas with jem buat sendiri

https://cikmatahariku.blogspot.com/2017/06/resepi-tart-mawar-gebu-dan-sedap.html

Resepi Tart Mawar Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
Bahan-bahan buat Pastri Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
  • Tepung 2 3/4 cawan
  • Butter 1/2 cawan ( pure butter, Anchor Salted)
  • Minyak Sapi 1/2 cawan (pure ghee, no added vege oil)
  • Telur Gred B 1 biji
  • Garam 1/4 sudu kecil
Cara-cara Menyediakan doh Tart Mawar
  1. Ayakkan tepung, letak tepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan butter, minyak sapi dan telur. Mix guna whisker sampai sebati. Tak payah kembang.
  3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan gaul guna tangan. Gaul sampai adunan jadi doh. Paling best bila semua adunan boleh membentuk jadi satu doh besar.
  4. Lepas tu, rehatkan sekejap dalam 15-20 minit dalam peti sejuk.
  5. Bolelah mula membuat tart.
  6. Bakar dalam suhu 170 darjah selama 20-22 minit.
 Sebenarnya banyak je versi tart yang kita boleh makan, tapi akak nak jugak tart mawar yang macam ni dengan rasa yang macam akak bayangkan.phewww..

Bahan-bahan buat inti Tart Nenas
Oleh : Blog Azie Kitchen
Bahan bahan:
  • 1 kg parutan nenas - tanpa air
  • 1/2 kg gula pasir
  • Air nenas
  • Kayu manis dan bunga cengkih
  • Daun pandan
  • Pewarna kuning

Inilah rupa inti Tart Nenas Kak Azie yang saya kongsi resepinya kat sini.

Cara Cara Menyediakan Inti Tart Nenas
( Boleh rujuk sini : Cara Sediakan Inti Tart Nenas untuk lebih jelas dan details dengan bantuan gambar cara menyediakan inti Tart Nenas)

  1. Selepas diparut hendaklah ditapis dan ketepikan air. Tujuan ditapis adalah untuk mendapatkan berat isi nenas dan menentukan jumlah gula yang digunakan.
  2. Jika parutan agak kasar, bolehlah dikisar seketika dengan menggunakan air nenas tadi menggunakan blender.
  3. Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan. Masukkan sedikit pewarna kuning.
  4. Nyalakan api perlahan dan dikacau sehingga air nenas kering. Inti nenas menjadi berkilat dan tidak melekat di daun pandan.
  5. Bolehlah angkat dan sedia untuk digunakan. Gentel inti seberat 8 gram dan ia dapat menghasilkan 58 biji inti.
Ini pula bila inti nenas tu dah kering dan boleh diangkat dari kuali.Kemudian boleh sejukkan dahulu sebelum kita gentel atau bulat-bulatkan dia bagi montok.haha.Nampak fresh kan?

Nota : Saya suka resepi ini sebab ia menghasilkan inti tart yang fresh dan rasa yang segar.Bayangkana anda gigit tart nenas, kemudian anda dapat rasa inti nenas yang segar, lembut dan sebati dengan kulit tart yang gebus.walawehh sodapnya!

No comments:

Post a Comment