Monday, September 19, 2011

Masak Lemak Cili Api

Monday is my cooking day. Yesterday, hubby and I were in Giant and I asked him to buy fish for me to cook Masak Lemak Cili Api. Quite simple actually.

Here is the recipe (I will change o fish):


Bahan-bahan ( 4 orang )
• * ayam 1 ekor (atau daging, udang, sotong)
• * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)
• * bawang putih 2 ulas, dihiris
• * bawang merah 4 biji, dihiris
• * halia 2 inci, dihiris
• * serai 1 batang, diketuk
• * asam keping 1 keping
• * kunyit, garam
• santan (dari 1 biji kelapa)
• kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan


Cara-cara
1. Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau daging empuk).
2. Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap melimpah keluar) di atas api sederhana.
3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.

No comments:

Post a Comment