Monday, November 23, 2020

RESEPI ROTI MANIS GEBU WATER ROUX

Kalau takde bread improver boleh try water roux.


http://annaqawina.blogspot.com/2015/01/roti-manis-gebu-tangzhongwater-roux.html

RESEPI ROTI MANIS GEBU WATER ROUX
by: Zurina Kifli
Olah by Anita Daniel kitchen

4 cwn tepung gandum (saya guna tepung high protein )
4 sb gula kastor
1/2 sk garam
3 sb mentega
3 sb susu pekat manis
3 sb susu tepung
1 cwn air suam
1 peket mauripan
4 sb penuh tangzhong

1. kacau bersama yis, gula, susu pekat mentega dan air selama 10 minit hingga berbuih.
2. setelah 10 minit satu kan semua bahan lain.dan gaul rata. buat lubang ditengah dan tuang separuh air sambil uli sebati.
3. masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga licin dan tidak melekat di tangan. uli dalam 20 ke 30 minit. tutup bekas dengan tuala lembab dan biar selama 45 minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
4. tumbuk perlahan untuk membuang angin. Bentukkan doh sebarang bentuk yg disukai dan tunggu hingga doh naik 2 kali ganda.
Sapu bancuhan susu, telur dan madu ke atas roti. Bakar 160-180 selama 20-25 minit bergantung kepeada oven masing-masing.
Terus sapu butter setelah keluar dari oven.

Water Roux / tangzhong

Bahan-bahan
250 ml air
50 gram tepung roti atau tepung gandum

satukan semua bahan dalam periuk dan kacau bagi rata , masak diatas yang sedarhana dan kacau selalu dengan hand whisk supaya tidak hangus.terus mengacau hingga buih-buih kecil terbentuk dipermukaannya dan apabila dikacau dengan whisk terbentuk jaluran pada adunan.tutup api dan angkat...biarkan sejuk baru masukkan bersama dgn adunan roti tadi dan uli bersama

2. masukkan adunan water roux yg masih panas kedalam mangkuk dan bungkus dengan pelastik wrap untuk mengelakkan permukaanya mengeras,biarkan sejuk dulu baru di campurkan dengan bahan asas membuat roti

3.untuk menyimpan lebihan yer simpan dlm bekas dan tutup rapat simpan dlm peti sejuk ..bole tahan selama seminggu

No comments:

Post a Comment