Ikan sardine
roti potong tepi
sardin lenyek
roti potong tepi
sardin lenyek
tekan ngan garfu
Done! crunchy and nice..
I was very obsessed cooking. I browse on the internet and I found this recipe. It looked tempting and easy. Hence, I alter it a bit to my convinience and change the chicken to sardine. It turned out to be very delicious, crunchy like in the bakery shop. So happy and satisfied.
bahan-bahan :
6-8 keping roti sandwich
1 tin sardin
1 ulas bawang merah(dicincang)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji telur (dipukul sedikit)
sedikit garam jika perlu
Cara-cara :
Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih hingga keperangan. Kemudian masukkan sardin tanpa kuah dan kacau hingga sedikit kering.
Masukkan pula garam. Kacau lagi hingga kering. Angkat dan ketepikan.
Sediakan roti. Potong semua bahagian tepinya(kerak) jika suka. Kemudian leperkan dengan rolling pin. (Coz cannot find my rolling pin I just using my knife to make it leper).
Sapukan semua bahagian tepinya dengan telur. Kemudian letakkan inti ayam tadi di tengah-tengahnya. Lipat seperti bentuk triangle dan tekan kemas bahagian tepinya dengan garpu.
Sediakan minyak untuk goreng terendam. Gunakan api sederhana. Apabila sudah cukup panas, gorenglah roti tadi hingga keemasan. (MINYAK JANGAN TERLALU PANAS, nanti roti jadi hangus). Setelah masak dan garing, angkat dan toskan.
Hidangkan panas-panas.
Inspired from:
bahan-bahan :
6-8 keping roti sandwich
1 tin sardin
1 ulas bawang merah(dicincang)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji telur (dipukul sedikit)
sedikit garam jika perlu
Cara-cara :
Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih hingga keperangan. Kemudian masukkan sardin tanpa kuah dan kacau hingga sedikit kering.
Masukkan pula garam. Kacau lagi hingga kering. Angkat dan ketepikan.
Sediakan roti. Potong semua bahagian tepinya(kerak) jika suka. Kemudian leperkan dengan rolling pin. (Coz cannot find my rolling pin I just using my knife to make it leper).
Sapukan semua bahagian tepinya dengan telur. Kemudian letakkan inti ayam tadi di tengah-tengahnya. Lipat seperti bentuk triangle dan tekan kemas bahagian tepinya dengan garpu.
Sediakan minyak untuk goreng terendam. Gunakan api sederhana. Apabila sudah cukup panas, gorenglah roti tadi hingga keemasan. (MINYAK JANGAN TERLALU PANAS, nanti roti jadi hangus). Setelah masak dan garing, angkat dan toskan.
Hidangkan panas-panas.
Inspired from:
No comments:
Post a Comment