Source: http://cercitermama.blogspot.my/2015/09/main-masak-masak.html
Bahan-bahan
1 cawan air
1 sudu makan gula
1 1/2 cawan tepung gandum - saya bubuh 1 1/4 je
1 biji telur - size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula+cinnamon powder atau hot chocolate
Cara-cara
Didihkan air, garam, butter dan juga gula.
Kecilkan api. Masukkan tepung.
Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2.
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati.
Panaskan minyak.
Masukkan adunan ke dalam acuan (boleh gune nozzle bentuk bintang dan masukkan dalam piping bag).
Picit dan potong panjang ikut suka@ picit dan bulatkan macam french crullers.
Goreng hingga keemasan.Angkat dan toskan.
Taburkan gula+cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate.
Tips: lebihkan butter...kalau tidak susah nk pipping. Telur tak kisah size or gred pon. Bila dough dh sejuk gaul ngn tangan jer. Ni resepi utk satu bancuhan..dptlah dlm 30-40 batang..saya buat comel2 nanti tak muak. Makan ngn gula + serbuk cinamon or nutella jer
No comments:
Post a Comment