Tuesday, November 11, 2014

Resepi mee rebus johor instant

Taken from: http://www.tiffinbiru.com/2012/07/mi-rebus-muardari-agromas.html

mee rebus buat sendiri

another alternative: http://zalinaabdulrahim.blogspot.com/2013/07/kenangan-manis-mee-rebus-johor-hj-wahid.html

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket pes mi rebus Muar keluaran Agromas (seperti gambar di atas)
200 gram daging batang pinang, hiris nipis (nak sedap guna yang ada tetel)
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 biji bawang merah, hiris halus
300 gram keledek, kupas, rebus empuk dan lecek halus
Garam dan gula secukup rasa
500 gram mi kuning, celur dan toskan

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)
Telur rebus, dibelah dua
Hirisan daun bawang dihiris
Hirisan daun sup, dihiris
Belahan limau kasturi
Tauhu, goreng dan hiris
Taugeh, celur dan toskan
Bawang goreng
Cili hijau, hiris
Keropok udang kering (resipi di bawah)

BAHAN KEROPOK UDANG :-)
1 genggam udang kering, rendam 10 minit dan toskan
2 ulas bawang putih
1 biji telur
3/4 cawan air
1/2 cawan tepung beras
Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH MI REBUS :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan hirisan daging, masak sekejap dan masukkan air (kurang lebih 2 liter). Bila mendidih, masukkan pes mi bandung Muar tadi, kacau rata dan masak sekejap. Tambah keledek rebus yang dilecek tadi dan masak hingga pekat. Tambah garam secukup rasa dan juga gula (selalunya kuah mi rebus sedikit manis). Biar mendidih sekejap sambil di kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK KEROPOK UDANG :- Kisar udang kering, bawang putih dengan 3/4 cawan air hingga halus. Masukkan tepung beras, telur dan sedikit garam, kisar lagi hingga sebati. Panaskan minyak dalam kuali (agak banyak) kemudian simbah2 sedikit bahagian tepi kuali, kemudian senduk  adunan keropok tadi dan lenser kan tepi kuali anda, buat 2 bahagian. Curah dengan minyak panas hingga tertanggal, goreng keropok udang tadi hingga kuning keemasa pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan. Guna api sederhana untuk mengelakkan keropok udang hangus.
  3. UNTUK MI REBUS MUAR :- Masukkan mi kuning secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah secukupnya. Tabur taugeh, hirisan daun bawang/daun sup, telur rebus, cili hijau, tauhu goreng, bawang goreng, belahan limau kasturi dan akhir sekali keropok udang tadi. Hidangkan segera......Berbaloii!!!...

No comments:

Post a Comment