Tuesday, August 5, 2014

Resepi Sate & Kuah Kacang

Ni belom cuba lagi...tapi teringin nak buat sate sendiri so save dulu resepi nyer.

---------------------------------first version----------------------------------------
Source: http://ummialesya.blogspot.com/2012/01/resepi-satay-satey-ayam-samuri.html

Resepi Satay /Satey Ayam  Samuri

Berikut adalah sedikit resepi Sate/satay Ayam ala Haji Samuri Kajang.


1 ekor ayam 2kg  (dipotong 12 ketul)
5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
200 gram halia (diblendkan hingga halus)
300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
1 cawan gula pasir
5 camca teh garam

Untuk kuah Satay Samuri
½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 stgh inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa, diambil airnya.
Gula dan garam secukup rasa



Cara buat sate/satay Samuri

1. Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Satay Ayam samuri 
2. Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
3. Bakarkan  Satay Ayam samuri hingga Masak
4. Kipas diguna untuk kontrolkan haba
5. Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu
6. Satay ayam samuri masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
7. Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi himpit


Cara membuat kuah

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
4. Didihkan campuran tadi.
5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala


--------------------------------------------Second version-------------------------------------
Bahan-Bahan sate :
  • 400 gram daging/ayam (tanpa tulang) - dipotong kecik
  • 1/2 sudu teh garam
  • 40 gram gula
  • lidi sate - direndam dengan air
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 batang serai -dititik utk merenjis sate
Bahan dikisar :
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 biji buah keras
  • 1 cm lengkuas
  • 1/2 sudu besar ketumbar - disangai
  • 1/2 sudu teh jintan manis - disangai
  • 1/2 sudu teh jintan putih - disangai
  • 2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
  • 4 sudu besar santan ( ganti dgn susu cair pun boleh)
  • 1 batang serai
Cara Membuat Sate :
  • Perap daging/ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam ( lebih elok diperap semalaman)
  • Cucuk daging/ayam pada lidi sate
  • Lebihan bahan perap dicampur dengan 3 sudu besar minyak masak dan renjis gunakan serai yang telah dititik semasa proses pembakaran sate.

Kuah Kacang Sate

Bahan-Bahan Kuah Kacang :
  • 300 gram kacang tanah - disangai
  • 100 gram gula pasir
  • 150 gram gula merah
  • 40 gram asam jawa
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 cawan minyak masak
Bahan Kisar :
  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu besar ketumbar biji - disangai
  • 1 sudu kecil jintan putih - disangai
  • 1 susu kecil jintan manis - disangai
  • 2 hiris lengkuas
  • 2 hiris halia muda
  • 20 tangkai lada kering - direbus
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 7 batang serai - dihiris
  • 20 gram udang kering
Cara Membuat :
  • Satukan gula merah dan asam jawa - diramas dengan air yang cukup untuk mendapatkan 500 gram air asam jawa
  • Bancuh kacang tanah kisar
  • Satukan semua bahan dan gaul rata
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga garing
  • Masukkan gula, garam, ajinomoto dan serbuk kunyit dan gaul rata
  • Masukkan bancuhan gula merah, air asam jawa dan kacang tanah tadi ke dalam bahan tumis
  • Masak atas api yang sederhana hingga keluar minyaknya

No comments:

Post a Comment