Sunday, August 3, 2014

Ayam masak merah Chef Wan

I've tried a few masak merah but this is specialty as it puts in serai blend and instead of white sugar it replaces it with honey. Taste different than a normal ayam masak merah.

My review: Best. After tested a few masak merah, I settled with this recipe.

Bahan-bahan

Minyak sapi - 6 sudu besar
Kulit kayu manis
Bunga cengkih - 4 kuntum
Buah pelaga - 4 kuntum
Air - 125ml
Ayam - 1 kg, dibelah 12 dan digaul dengan kunyit dan garam lalu di goreng sampai 1/2 masak dan diasingkan
Kismis Hitam - 125g, dicincang halus
Sos tomato - 250ml
Madu - 3 sudu besar
Serai - 1 batang dititik
Lengkuas - 1cm, dititik
Garam secukup rasa
Bijan - 2 sudu kecil, digoreng tanpa minyak sehingga wangi
Daun pudina - 1 tangkai

Blend

Bawang merah - 10 ulas, dikupas
Bawang putih - 2 ulas, dikupas
Halia - 2cm, dikupas
Serai - 1 batang
Cili kering - 15 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan

Cara-cara
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga serta rempah yang telah dikisar. 
2. Setelah wangi, masukkan sedikit air, ayam yang telah digoreng, kismis hitam, sos tomato serta madu. Kemudian, masukkan serai, lengkuas dan garam. Masak sehingga ayamnya empuk.
3. Sebelum diangkat, taburkan bijan di atasnya bersama dengan daun pudina.

No comments:

Post a Comment