Bahan-Bahannya :-)
Kerang secukupnya (mat rebus 3 kg kerang!!!)
4 biji bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
3/4 cawan air
Garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca besar)
Bahan Sambal Cuka :-)
4 - 5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam
1/2 cawan gula (boleh kurangkan)
3 - 4 camca besar cuka makan
Sedikit air
Cara membuatnya :-)
Kerang secukupnya (mat rebus 3 kg kerang!!!)
4 biji bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
3/4 cawan air
Garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca besar)
Bahan Sambal Cuka :-)
4 - 5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam
1/2 cawan gula (boleh kurangkan)
3 - 4 camca besar cuka makan
Sedikit air
Cara membuatnya :-)
- UNTUK SAMBAL
CUKA :-
Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat, tambah garam dan gula, tumbuk
sehingga semua sebati. Alihkan ke dalam bekas, masukkan cuka makan dan
sedikit air, kacau hingga rata.
- UNTUK KERANG REBUS
:-
Cuci kerang bersih2, kalau dapat berus kulitnya (gunakan berus plastik)
sehingga bersih. Bilas 3 - 4 kali dan toskan. Dalam kuali, masukkan 2
camca besar minyak masak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga
harum, masukkan kerang dan garam, gaul rata. Tuang air dan tutup kuali.
Biar kerang masak, kacau sekali sekala, masak 10 - 15 minit atau hingga
kerang mudah dikopek dan isinya senang tanggal.
- Hidangkan kerang bersama sambal cuka, boleh juga dimakan dengan sambal kicap, ikut selera masing2....selamat memasak untuk semua!!!
No comments:
Post a Comment