Wednesday, July 10, 2013

daging masak org minyak


Bahan-bahan
 

Minyak masak 125ml
Bawang putih 4 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Bawang merah 8 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Pes cili kering 2 sudu besar
Daun kari 2 tangkai
Kicap pekat 2 sudu besar
Rempah kari daging serbuk 2 sudu besar
Asam jawa 1 sudu besar, diramas dengan 4 sudu besar air dan diperah airnya


Pati santan 125ml, diperah daripada ½ biji kelapa parut


Daging lembu 1kg, dipotong nipis-nipis
Garam dan gula secukup rasa

Cara

Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah dan tumis sehingga wangi. Tambah pes cili kering, daun kari, kicap pekat, rempah kari daging, air asam jawa dan pati santan.

Masukkan daging dan tambah sedikit air jika terlalu pekat.

Masak sehingga daging empuk dan kuah pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

Hidangkan dengan nasi.

No comments:

Post a Comment