Bahan-bahan |
|
Minyak masak | 125ml |
Bawang putih | 4 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis |
Bawang merah | 8 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis |
Pes cili kering | 2 sudu besar |
Daun kari | 2 tangkai |
Kicap pekat | 2 sudu besar |
Rempah kari daging serbuk | 2 sudu besar |
Asam jawa | 1 sudu besar, diramas dengan 4 sudu besar air dan diperah airnya |
Pati santan | 125ml, diperah daripada ½ biji kelapa parut |
Daging lembu | 1kg, dipotong nipis-nipis |
Garam dan gula secukup rasa |
Cara
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah dan tumis sehingga wangi. Tambah pes cili kering, daun kari, kicap pekat, rempah kari daging, air asam jawa dan pati santan.
Masukkan daging dan tambah sedikit air jika terlalu pekat.
Masak sehingga daging empuk dan kuah pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Hidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment