Tried this and my sis puji nak lagi. Memang sedap, smooth and berlemak.
Credit to: http://www.aziekitchen.com/2012/09/puding-karamel-resepi-ii.html
Puding Karamel - Resepi II
Oleh: Azie Kitchen
Untuk: 20 bekas
Bahan bahan:
1 tin susu pekat manis (kurangkan jika tak suka manis)
1 tin susu cair
1 tin air
5 - 6 telur - buang mata
Esen vanilla
Bahan Gula Hangus:
Bahan Gula Hangus:
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
Cara cara:
Goreng gula hingga perang. Bila gula cair dan bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula.
Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil.
Telur dibuang mata dan dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati.
Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi dengan air gula hangus.
Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik.
No comments:
Post a Comment