Sunday, February 15, 2015

Resepi Tepung Pelita

Sumber: http://www.dapurkakjee.com/2012/07/tepung-pelita-idamanku.html?m=1


TEPUNG PELITA
sumber: Rina Mohd Dom, Kajang

Lapisan hijau

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan (Kjee blend daun pandan. Airnya Kjee sukat)
sedikit pewarna hijau (kalau warna daun pandan tidak mencukupi)

Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 atau sampan daun pisang. Tepikan.

Lapisan Putih (Santan)

¾ cawan tepung beras
½ sudu besar tepung jagung (Kjee guna 1 sudu)
7 cawan santan (Kjee campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
½ sudu kecik garam

Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.