Monday, September 19, 2011

Masak Lemak Cili Api

Monday is my cooking day. Yesterday, hubby and I were in Giant and I asked him to buy fish for me to cook Masak Lemak Cili Api. Quite simple actually.

Here is the recipe (I will change o fish):


Bahan-bahan ( 4 orang )
• * ayam 1 ekor (atau daging, udang, sotong)
• * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)
• * bawang putih 2 ulas, dihiris
• * bawang merah 4 biji, dihiris
• * halia 2 inci, dihiris
• * serai 1 batang, diketuk
• * asam keping 1 keping
• * kunyit, garam
• santan (dari 1 biji kelapa)
• kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan


Cara-cara
1. Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau daging empuk).
2. Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap melimpah keluar) di atas api sederhana.
3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.

Monday, September 12, 2011

Ayam Masak Padang




Now I am crazy of cooking. One of the reason, my maid is going back to Indonesia maybe for good. I need to learn cooking as much as I can and as fast as I can. I found this recipe, I wanted to try but before I forget, better I copy this recipe to my blog. Tribute from http://dayangjack.blogspot.com.

Bahan-bahan :
1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
300 ml santan (boleh tambah atau kurang)
100 ml susu cair
garam dan sedikit gula
1 batang serai (diketuk)
2 keping asam gelugur

Bahan-bahan kisar :
6 tangkai cili merah (dibuang biji)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
sedikit kunyit hidup
10 biji cili api

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
3. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
4. Hidangkan.